Dělená strava - dieta "Odvodňovací"
Potřebné ingredience
Milé dělenky, předkádám Vám k inspiraci jídelníček pro ty z nás, které mohou mít problémy se zadržováním vody v těle. Převzato z knihy L.K. DIETA DO KAPSY Následující jídelníček je vhodný pro ženy, které chtějí rychle zhubnout a zároveň se zbavit nadbytku vody v organizmu.Mnoho žen trpí nadměrným zadržováním vody. Zadržená voda může u dospělého člověka dosahovat i několika desítek kg a její "vypuzení" bývá velmi obtížné. Pokud chceme zhubnout a žádnou dostupnou metodou se nám to nedaří, repektive se to daří velmi obtížně,pak se nás problém vody zadržené v těle pravděpodobně týká. Voda se "hubne " obtížněji než tuk. Pokud jsou naše "polštářky" - o nichž jsme se domnívali, že jsou tukové - jakési málo pevné, roztřesené či rosolovité, pak se s velkou pravděpodobností jedná o zadrženou vodu. Následující jídelníček je sestaven pouze z "neutrálních" nebo ze "zvířátkových " dní. Sacharidy obecně způsobují zadržování vody, nejhorší zkušenosti máme s pšenicí a obilovinami vůbec. Velmi důležitý je pitný režim. V žádném případě se "nepřepíjíme". Zdravé lediviny jsou schopné přefiltrovat 1,5 l vody. Zbytek musíme vypotit. Co ledviny nestihnou přefiltrovat a my "nevyloučíme", to nám v těle zůstane. Pijeme pouze vodu, a to nesycenou, popř. jen mírně sycenou, a také slabší ovocné či bylinkové čaje. Nepijeme slazené nápoje, vyhýbáme se syceným nápojům, minerálkám, kávě a černému i zelenému čaji.
Postup přípravy
snídaně - kuřecí či vepřová šunka, salátová okurka, paprika, rajče, bylink ový čaj
přesnídávka - neslazený ovocný jogurt
oběd - zeleninový vývar s vařeným kuřecím masem - vývar připravte buď z kostky /pokud nemáte čas/ nebo z libovolné zeleniny. Vařené maso pomelete a vsypete do polévky
svačina - banán se zakysanou smetanou - banán podélně rozkrojíte a přelijete zakysanou smetanou, do níž můžete rozmačkat jahody a dochutit ji fruktózou či medem.
večeře - opečený párek - párek, špekáček či svou oblíbenou klobásu jemně naříznete po všech směrech a urfitujete. Od přebytečného tuku
ji osušte v ubrousku a podáváte s hořčicí, křenem a zeleninou
.
Úterý - zvířátka
snídaně - bílý jogurt s dušenými žampiony - žampiony nakrájíte na kousky a podusíte v osolené vodě ochucené sójovou omáčkou. Jakmile jsou měkké, necháte je vychladnout a pak k nim přimícháte bílý jogurt.
přesnídávka - plátkový sýr s kedlubnou
oběd - kuřecí řízek s balkánským sýrem - řízek naklepete, orestujete na tenkém ojejovém filmu, osolíte, zakápnete sójovu omáčkou a posypete paprikou. Mírně podlijete a dusíte. Po 5-ti minutách přidáte na kostičky nakrájený balkánský sýr a dusíte, až je maso měkké.
svačina- grapefruit s fruktózou
večeře- zapečená miska- mraženou čínskou zeleninu nasypete do zapékací misky, hustě posypete strouhaným sýrem, zalijete trochou šlehačky a zapečete
Středa - neutrální den
snídaně - ovocný salát z libovolného ovoce - můžete dochutit fruktózou nebo medem
přesnídávka - směs ořechů a hrozinek /kromě burských/
oběd - kapustová polévka - kapustu nakrájíte na nudličky, dáte do vroucí vody, osolíte a dochutíte kmínem. Jakmile je kapusta měkká, přidáte rajčatový protlak. Ihned po začátku vaření můžete přidat i celou cibuli a česnek, které ale nekonzumujete /aby vám neaktivovaly žaludeční šťávy a neměli jste zbytečně brzy hlad/.
svačina- směs sušeného neslazeného ovoce
večeře - zeleninový salát - paprika, rajče, salátová okurka, pórek, chřest, ředkvičky, zkrátka cokoliv dle libosti. Salát ochutíte např,.kokosem nebo vařeným žloutkem
Čtvrtek - zvířátka
snídaně - ovocný ledový salát s tatarskou omáčkou "yofresh"- ledový salát natrháte na kousky, můžete zalít nálevem z vody, jablečného octa a fruktózy, nakonec přimícháte yofresch = tatarská omáčka vyrobená z jogurtu
přesnídávka - kiwi
oběd - vepřová panenka zapečená v alobalu - vepř.panenku naklepete, osolíte, opepříte, příp. posypete kari kořením, na plátek masa položíte plátek angl.slaniny, pórek a velký plátek rozkrojené papriky. Přidáte lísteček másla, zabalíte do alobalu a pečete v horké troubě asi 25 minut. Podáváte s tatarkou, nebo kečupem
svačina- jakýkoliv ovocný jogurt bez cukru
večeře- tuňák ve vlastní šťávě se zeleninou - možno použít jakoukoliv jinou rybu - halibuta, makrelu apod. Zelenina syrová
Pátek- zvířátka
snídaně - smaženice se zeleninou - zeleninu buď usmažit s vejci, nebo ji přikusovat čerstvou jako přílohu
přesnídávka - jogurtové mléko
oběd - hovězí na hříbkách - kvalitní hov. maso podusíte na cibulce, dochutíte paprikou a česnekem a přidáte houby. Nakonec můžete vše zahustit zakysanou smetanou. Podáváte s dušenou zeleninou.
svačina - nakrájený ananas, rozmačkané jahody a banány - můžeme ozdobit neslazenou šlehačkou
večeře - rajčatový salát s mozarellou - rajčata nakrájet na kousky , nakrájíte na ně mozarellu a zakápnout olivovým olejem
s bazalkou
Sobota- zvířátka
snídaně - vejce natvrdo, plněná pěnou s oříšky, vejce uvařená natvrdo rozpůlíte, vydlabete z nich žloutky, které utřete s máslem a s pikantní hořčicí. Pak vmícháte strouhané oříšky. Podáváte s půlkami ředkviček.
svačina - tvaroh rozmixovaný s jahodami, můžete jej dosladit fruktózou či medem
oběd - mrkvová polévka - základ tvoří zeleninový nebo masový vývar, přidáte baby karotku a nejemno nastrouhanou mrkev. Nakonec přidáte na kostičky nakrájenou šunku nebo moravské uzené, popř. syrové nebo vařené vejce.
přesnídávka - do misky pokrájíte ovoce a zalijete želatinou a dáte vychladit. Nakonec vše zalijete zakysanou smetanou
večeře - zapečený losos s citrónovou omáčkou - půlky čerstvého lososa lehce osolíte, můžete přidat kmín, a položíte je do zapékací misky vymazané máslem. Připravíte si citrónovou omáčku: citrón.šťáva, zakysaná smetana, nebo jogurt a bylinky
. Upečeného lososa touto omáčkou podlijeme. Citrónová omáčka by měla být citrónem dochucena jen lehce, nesmí být příliš kyselá.
Neděle- zvířátka
snídaně - sušené neslazené ovoce v jogurtu
přesnídávka - šlehaná niva v ledovém salátě - nivu ušleháte s lučinou, přidáte bylinky a vmíchat do ledového salátu
oběd - hovězí vývar s vejcem se zeleninou
hovězí se špenátem - špenát podusíte se spoustou česneku - zahustíte vejcem, hovězí z polévky pomelete a
tvoříte na talíří malé kopečky, přidáte hotový
špenát a zdobíte rajčátky
svačina - smažený banán - banán rozpůlit, obalit ve fruktóze a osmahnout na tenké vrstvě másla. Zdobit šlehačkou či zakysanou smetanou a čokoládovou polevou /kakao rozmíchané v trošce vlažné vody, přidat pár kapek mléka a osladit buď fruktózou nebo medem/
večeře- játra s fazolkami- kuřecí, nebo vepřová, nebo hovězí jádra podusit a ochutit paprikou, sójovou omáčkou a dosolit. Podusi doměkka fazolky, přidat zakysanou smetanu a prohřát. Touto směsí zalít hotová játra
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé